Zaaien, kweken & oogsten: maak een succes van je moestuintje

Of je nu beginner bent of al langer een gepassioneerde kweker, de green basics grow your own collectie heeft voor ieder wat wils. Zaai je eigen basilicum, kweek heerlijke tomaten en oogst de mooiste aardbeien. Begin met binnen kweken voor sterke stekjes en laat ze daarna heerlijk buiten genieten van de zonnestralen. Voor je het weet, ligt al dat lekkers op je bord! Ontdek de grow your own collectie!


Stap 1: zaaien

Hoe start je? Vul kweekpotjes en/of kweekbak met zaaigrond, strooi de zaadjes erin en druk de grond licht aan. Maak de grond vervolgens vochtig met een sprayer. Waarom een sprayer en geen gieter? Met een gieter spoel je de zaadjes weg, wat natuurlijk niet de bedoeling is. Om aan te geven wat je aan het kweken bent kun je handige plantlabels gebruiken. Plaats de potjes en/of kweekbak op een passende schotel en zet de kweekkas er op. Om ervoor te zorgen dat het lekker vochtig blijft in de kweekkas sluit de de ventilatieschuifjes.


Stap 2: kweken

Tijd voor een verhuizing! Door je stekjes over te potten naar een grotere kweekpot of kweektafel zorg je voor een betere groeiomgeving. Stop de stekjes voorzichtig in de grond en geef water met een gieter. Dit mag nu wel, want de stekjes zullen niet wegspoelen. Gebruik je de kweektafel? Blijf dan ook je kweekhuis gebruiken. Zo zijn je plantjes extra beschermd. Varieer met de ventilatieschuifjes open en dicht zodat je plantjes af en toe verse zuurstof krijgen.


Stap 3: oogsten

Nog even en je kunt je groenten gaan oogsten en de eerste vruchten plukken. Sommige planten vinden het nog steeds fijn om in een grotere pot geplaatst te worden. De grootste kweekpotten en garden xxl zijn hiervoor perfect. Laat de planten nog even lekker groeien en ontdek je eerste groenten en vruchten.


Handig: ventilatieschuifjes

Zowel tijdens het zaaien als het kweken is het goed voor de stekjes en planten om te werken met een kweekhuis. Ze zorgen voor een perfect klimaat, goede temperatuur en het blijft langer vochtig. Zo nu en dan mag je de schuifjes boven op het kweekhuis open zetten voor verse zuurstof. Zorg er wel voor dat de grond vochtig blijft.


Een moestuintje op poten

Heb je de kweektafel en ben je benieuwd hoe je die moet vullen? Plaats de fixator in het midden in de kleine gaatjes. Vul de eerste laag en de poten met hydrokorrels. De korrels zorgen ervoor dat je tafel op zijn plek blijft staan en het water goed kan worden afgevoerd. Vul de tafel vervolgens met zand en de kweektafel is klaar om gevuld te worden met zaadjes.

Kweekkalender

Wat je zaait, zul je oogsten. Maar wanneer doe je dat precies? Kijk voor de beste tijd om te zaaien, overpotten en oogsten op de kweekkalender. Maak je gebruik van de kweektafel? Zie hier de kweekkalender voor de kweektafel. Enthousiast over grow your own? Download het inspiratieboekje voor nóg meer informatie en bekijk de verkooppunten om te zien waar ze elho producten bij jou in de buurt verkopen.